Vélo, Strasbourg, Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© B. Salmanski - ADT - ARTGE

10 redenen om de Elzas te kiezen voor onvergetelijke avonturen op de fiets

Op zoek naar een nieuw fietsavontuur? Welkom in de Elzas! Hier, op deze droomplek voor fietsers trappen we er lustig op los om de wind van de vrijheid te voelen. 

Op naar puur geluk

Klaar voor een grote reis? Pak je fiets, zet je helm op en bereid je voor op tochten vol ontdekkingen op onze verschillende fietsroutes. Hier volgen 10 zeer goede redenen om met plezier te fietsen in deze fietsvriendelijke streek.

EuroVélo15© N. Bronner - ADT

#1 Alle wegen leiden naar de Elzas

Fietsers die uit andere contreien komen, doorkruisen de Elzas en ontdekken de streek vanaf een van de drie Europese fietsroutes: de EuroVelo 15 (Rijnfietsroute), de EuroVelo 6 (Rivierenroute) en de EuroVelo 5 (Via Roma).

Drie EuroVelo's die elkaar kruisen in dezelfde streek geeft fietsliefhebbers veel mogelijkheden. De Elzas heeft duidelijk een streepje voor op andere streken!

Fietsen op de eurovelo's
Accueil Vélo© B. Salmanski - ADT - ARTGE

#2 Een warm hart voor fietsers

De Elzas rolt met het label Accueil Vélo de rode loper uit voor fietsers. Dit houdt in dat fietsers kwaliteitsservices kunnen verwachten die aangepast zijn aan hun behoeften. Fietsvriendelijke accommodatie, fietsenmakers, nuttige tips langs de hele route, fiets & fietser worden ontvangen als VIP’s.

Meer over accueil vélo
© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Itinéraire vélo ombragé© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© D. LETT - ADT
Itinéraire vélo canal© D. LETT - ADT
Itinéraire vélo Alsace© Lez Broz - Visit Alsace

#3 Vrijheid om te kiezen

De Elzas is met meer dan 2.500 kilometer fietsroutes een uitgelezen vakantiebestemming voor fietsers. Gezinnen waarderen de veiligheid en weinige hoogtemeters op de fietspaden langs de kanalen en op oude spoorlijnen, en degenen die het wat meer landelijk zoeken, vinden hun geluk op idyllische landweggetjes. Ben je uit op meer pit en avontuur, dan zoek je het hogerop in de bergen en vreet je in een dag hoogtemeters naar believen.

De streek verkennen
Véloroute du canal© N. Bronner - ADT - ARTGE

#4 Fietsen in de schaduw van de bomen

In de zomer, als de zon je van de weg brandt, dan fiets je op de fietsroutes van de Elzas rustig door in de schaduw van de bomen die je beschermen tegen het felle zonlicht. Op de fietspaden langs de kanalen, fris en in de schaduw, trap je rustig door en geniet je van de omgeving. Tijd voor een pauze? Niets beter dan een verkwikkend dutje aan de voet van een boom! Sssst… luister naar de natuur!

Fietsen langs de kanalen
VTT en Alsace© B. Salmanski - ADT

#5 Een wereld van ontdekkingen in een rondrit

De Elzas onthult zich in zijn fietstochten: wijngaarden en schilderachtige wijndorpjes, de oevers van de Rijn met de mooiste verscholen plekjes, heuvels met adembenemende uitzichten, steden met prachtige bouwwerken… Ontdekkingsreizigers, nieuwsgierigen en liefhebbers van uitdagingen vinden elkaar op een gemeenschappelijk terrein: dat van het beleven van onvergetelijke momenten op de fiets in de Elzas.

Zoek je fietstocht
Station du Lac Blanc©OT station du Lac Blanc

#6 Adrenaline en sensaties

De Elzas is een uitzonderlijk speelterrein voor sensatiezoekers. Beginnende en gevorderde mtb'ers halen hun dosis adrenaline in het Bikepark van Lac Blanc, de Stride van Straatsburg of wagen zich aan de TMV (Traversée du Massif des Vosges). Deze plaatsen en parcoursen zijn speciaal ontworpen voor onvergetelijke, extreme fietsbelevenissen in de Elzas.

Je mountainbiketocht voorbereiden
© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Véloroute du vignoble d'Alsace - EuroVélo5© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© N. Bronner - ADT - ARTGE
Véloroute du canal à Colmar© N. Bronner - ADT - ARTGE
Véloroute du vignoble, Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE

#7 De wijnroute van de elzas ontdekken

De Wijnroute van de Elzas is een avontuur op zich. Je proeft karaktervolle wijnen, ontmoet wijnboeren met hart voor hun werk, en je verbaast je over de schoonheid van een wereldberoemd wijngebied. Deze legendarische route is ook bezaaid met uitzonderlijk erfgoed in de middeleeuwse dorpen langs het hele parcours. En na de inspanning... tijd voor ontspanning! Je hoeft niet urenlang door te trappen voor een pauze in een wijngaard en je glas te heffen op je prestatie van de dag (natuurlijk altijd met mate).

Een legendarische fietsroute
Vélo Strasbourg Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE

#8 Na elke bocht een nieuw stukje geschiedenis

Fietsen in de Elzas is als fietsen door een geschiedenisboek. Elke pedaalslag leidt je door een wereld met een rijke geschiedenis en een unieke cultuur. De dorpen van de Elzas, met hun vakwerkhuizen, zijn de levende getuigen van het verleden. Neem de tijd om te stoppen en ontdek en waardeer de plaatselijke cultuur in elk hoekje van deze fascinerende streek.

Reizen door de tijd
Grand Ballon - Déjeuner dans une ferme-auberge© B. Salmanski - ADT

#9 Het geluk ligt ook in je bord

De keuken van de Elzas is een waar feest voor de zintuigen. De winstubs, ‘wijnlokalen’, serveren een ruime keuze aan streekgerechten zoals zuurkool, flammkuechen, baeckoffe en natuurlijk de beroemde bretzels. Met smaak en liefde bereiden en sxerveren de restaurants van de streek het beste van de Elzas.

Zoek een smuladres
Cyclotourisme à la Passerelle des Deux Rives à Strasbourg© B. Salmanski - ADT - ARTGE

#10 Andere landen ontdekken

Bereid je voor op een grote fietsreis door de Elzas. In je zoektocht naar nieuwe horizonnen is je fiets je paspoort voor een unieke belevenis over de grenzen. In een paar kilometer ben je aan de overkant van de Rijn: in Duitsland aan de kant van de Palts of Baden-Württemberg, in Zwitserland bij Bazel of Rheinfelden. Een gelegenheid om alle facetten van de Rijnlandse cultuur actief te ontdekken.

Bereid je vakantie voor
©Bartosch Salmanski

Je reis begint hier, in de Elzas

Fietsen in de Elzas is een manier om zo dicht mogelijk bij de mooiste plekken te komen, ze te ontdekken, te bekijken en te bezoeken.

Hier wil ik meer van weten
Alsace à vélo©Bartosch Salmanski
© B. Salmanski - ADT - ARTGE

Goed iutgerust de Elzas op de fiets ontdekken

Met je gezin, met vrienden of alleen, hier volgt een checklist met wat je allemaal mee moet nemen om zorgeloos en veilig de Elzas op de fiets te ontdekken.

Hier wil ik meer van weten
Carte vélo Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
© N. Bronner - ADT - ARTGE

Fietsen in de Elzas: een gezond avontuur

Laat je meevoeren in een reis waarin de heilzame effecten van het fietsen niet slechts beloftes zijn, maar tastbare resultaten die ieders welzijn beïnvloeden.

Hier wil ik meer van weten
Vélo en Alsace© N. Bronner - ADT - ARTGE
© B. Salmanski - ADT - ARTGE

De routes ontcijferen van de Elzas op de fiets

Zin om de charmante landschappen van de Elzas op de fiets te ontdekken, maar het lukt je niet om een geschikte tocht te kiezen? We leggen je uit hoe je wijs kunt worden uit de diverse niveaus en de tocht te kiezen die bij je past. Volg de gids!

Hier wil ik meer van weten
Carte vélo Alsace© B. Salmanski - ADT - ARTGE
Vond je deze info leuk?

Laat uw bericht achter, uw aanbeveling is waardevol.

Bedankt voor het stemmen!

Weer
Vandaag
Morgen
Overmorgen
Haguenau
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Straatsburg
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Colmar
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Mulhouse
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Saint-Louis, FR
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h