Kerk van Saint-Georges (Eglise Saint-Georges)

" De kerk van Saint-Georges met haar 60 meter hoge toren, een must in Sélestat, dompelt u onder in het hart van de middeleeuwse geschiedenis van de stad. "

Restauratie van de Kerk van Saint-Georges in Sélestat aan de gang - steigers aanwezig


In de 8e eeuw bevond zich op de plaats van de kerk een Karolingische doopkapel, als onderdeel van een keizerlijk complex dat door Karel de Grote was gebouwd. Karel de Grote kwam hier met Kerstmis in 775 om te bidden.

Het duurde niet minder dan drie eeuwen om de kerk van Saint-Georges te bouwen onder impuls van de plaatselijke burgerij, die zich wilde doen gelden tegen de religieuze macht die vertegenwoordigd werd door de priorij van Sainte-Foy. De bouw van de kerk begon in de jaren 1220 en werd kort voor 1500 voltooid. In die tijd werd het oorspronkelijke koor vervangen door een veel groter heiligdom, versierd met talrijke gebrandschilderde ramen, waarvan er nog 55 origineel zijn. De glas-in-loodramen in het koor, waarvan sommige uit de 15e eeuw dateren, zijn zonder twijfel de schat van deze kerk.

De renaissance preekstoel (1619) met de prominente Samson en de twee zuilen die de beschilderde en vergulde stenen kuip ondersteunen, is het werk van de beeldhouwer Jerome Kruch, een uitzonderlijk werk. De Rinckenbach orgels dateren uit 1895 en werden in 1975 gerestaureerd door Alfred Kern.

De Kerk van Saint-Georges zou door haar omvang verward kunnen worden met een kathedraal. Dit is echter niet het geval, want een kathedraal is de zetel van een bisdom, wat in Sélestat nooit het geval is geweest.

 
De westelijke toren van de kerk

In het begin van de 14e eeuw werd begonnen met de bouw van de westelijke toren, die in 1490 werd voltooid en zes klokken bevat, waarvan de eerste, bekend als de "bourdon", versierd is met de leeuw van Sélestat. Met haar hoogte van 60 meter is de Kerk van Saint-Georges een van de hoogste religieuze gebouwen in de Elzas, ruim na de kathedraal van Straatsburg (142 m).

In het verleden was een team van wachters gestationeerd op de top van de kerk om de omgeving in de gaten te houden en brand te voorkomen. Zij moesten ook de kwartierklok luiden, wat een van hen in 1886 vergat te doen. Hij werd daarom gestraft en moest kiezen tussen het betalen van een boete of een dag in de gevangenis doorbrengen.

 
De crypte

De crypte van de Kerk van Saint-Georges was vroeger een openbare doorgang die aan drie zijden open was: noord, zuid en oost. Deze doorgang werd in de 15e eeuw ontworpen toen het nieuwe koor werd gebouwd om te voorkomen dat het kerkhof, dat zich toen uitstrekte rond St George's, in twee delen zou worden gesplitst. Het nieuwe koor werd verhoogd en eronder werd een soort gewelfde doorgang gebouwd door meester Mathis. Het is een gewelfde hal met vier geribde ramen die op een lage centrale pilaar vallen.

De doorgang werd in de 19e eeuw afgesloten met een vulling van geglazuurde steen en verbouwd tot crypte.

Aanvullende info
  • Hoogte : 174m
  • Dichtstbijzijnde treinstation : 1,2km
  • Soort aangeboden rondleidingen : Toegang zonder gids, Rondleiding met gids voor groepen op afspraak
  • Handige services : Ontvangst/geopend voor groepen
  • Groepsgrootte :
    • Maximum : 50

Openingstijden en -data kunnen door omstandigheden wijzigingen ondergaan. Houd hiermee rekening in je voorbereidingen.

Info & reserveringen

En cliquant sur « Envoyer », vous acceptez que l’Agence régionale du Tourisme Grand Est (ART GE) utilise vos prénom – nom - adresse e-mail - téléphone dans le but d’instruire votre demande. Pour en savoir plus sur le traitement de vos données à caractère personnel, consultez notre politique de confidentialité.

Je bericht is verzonden

Volgende
Weer
Vandaag
Morgen
Overmorgen
Haguenau
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Straatsburg
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Colmar
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Mulhouse
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h
Saint-Louis, FR
-
: km/h
-
: km/h
-
: km/h